Din yonin är en bro, en röst

Yonin är en bro mellan världar.

Det inre, en ofta bortglömd undervärld, som länkar till den yttre ”verkligheten”.

Vaginan skapar en gräns för kroppen, en slags väktare mellan världarna med ett helt eget ekosystem som är viktig att respektera. Gränsen bestämmer hur motståndskraftiga vi är mot det yttre och vad vi utsätter henne för.

Utöver att vara en väktare av tid så verkar hon även som ett uttryck och en kommunikatör för vad som händer djupare inne i kroppen. Hör eller ser vi inte henne så har vi stängt av. Vilket är vanligt men inte normalt.

Även om du stängt av kopplingen ner i livmodern, vaginan och vulvan så är det inte försent att återkalla kraft, välbehag och intimitet igen. Det behöver inte vara sexuellt utan kan kännas högst rofyllt och grundande, vilket jag upplever ger ringar på vattnet, inte bara genom hela kroppen, utan i livet utanpå såväl.

Jag stängde av henne och körde på i många år, tog henne förhinder och körde på med mitt liv. Jag sökte bekräftelse genom sex, använde syntetiska trosor, tvättade mig för mycket, föste in tamponger och menskopp (mer om den detaljen vid ett senare tillfälle..), tränade fel eller inte alls och åt helt åt skogen för ”torrt”, onaturlig och förödande för min slemhinna. Jag höll på som att min livmoder inte fanns..

Min yoni protesterade i omgångar med urin- och svaminfektioner, vestibulit, HPV, ryggvärk, irritation, ångest, cellförändringar..  lite visste jag att det faktiskt var mina beteenden och okunskap som bidrog till min yonis ohälsa.

Idag kan jag bli mörkrädd för hur jag levt och valt som tonåring och ung vuxen. Min mammas okunskap och hur den generationen tryckt ner sina känslor, kroppsliga gränser och behov. Jag har en framtidsdröm att majoriteten av mammor ska föra vidare medvetenheten genom sina kroppar och ord, om hur vi bemöter och ÄR med våra kvinnokroppar. För vi har i tusentals år inte fått den visdomen från det kollektiva utan fått gräva upp den igen, från djupet av vår kroppsmedvetenhet och längtan, samt naturens förmåga att vilja självläka.


För visst är våra kroppar en avspegling av naturen. Låt oss ta hand om dem!

Anser du dig själv vara en vis kvinna som önskar fördjupa din kroppskunnighet på ett djupare plan? Då är kanske NAKEN något för dig!

Föregående
Föregående

Alternativ fertilitetsbehandling

Nästa
Nästa

Postpartum – the key to healing