Njutningsförmågan går på nerverna..

..eller att dina nerver styr din njutningsförmåga!

Vad är trauma? Trauma behöver inte vara ett sexuellt ofredande eller en olycka. Det kan lika gärna vara en kommentar eller ett ögonblick, en händelse som du inte har processat klart i kroppen eller sinnet. Trauma är när något har skett för mycket och för fort*, och så drar kroppen till sig och lagrar känslan från det ögonblicket som sätter sig som en spänning eller en känsla av avstängdhet. 

Kroppen håller kvar minnet i cellerna, till exempel i muskler, bindväv och olika organ som sedan ligger som ”blåmärken” som kan triggas vid tryck/en påminnelse när vi till exempel känner en doft, ser en bild, hör en låt eller upplever en liknande känsla. Eller kanske på en mer komplex nivå, när vi hamnar i en diskussion med någon som tar upp något som kopplar din tanke till upplevelsen.

Vi lever alltså med våra trauman både medvetet och omedvetet varje dag. Med det sagt formas vi av sånt som hänt och händer oss, stora som små upplevelser, upplevelser som inte helt har fått processas klart och då istället sätter sig i kroppen. Dessa trauman skapar mönster. När ett mönster blir destruktivt och du inte mår bra av det så kan det tyckas vara en god idé att förstå att mönstren uttrycker sig på ett eller annat sätt genom nervsystemet. Det vi ofta inte pratar om är att det trauma som sitter i kroppen, när det triggas igång (medvetet eller omedvetet) även triggar igång nervsystemet. Vi kan påverka traumat och mönstret genom att påverka nervsystemet, som aktiverar själva reaktionen från traumat.

Hur kan vi då påverka nervsystemet i en positiv riktning? Det gör i alla fall jag genom kroppen, inte huvudet som vi gör genom till exempel samtalsterapi. För mig har det som verkligen fungerat gått genom kroppen, med det jag idag kallar YONiYOGA och de redskap jag har vävt ihop här. Andning, specifika rörelsemönster och genomtänkta kroppspositioner som lugnar, skapar kontakt och närvaro, som sedan leder till ökad njutningsförmåga där det även har handlat om att väcka och arbeta med den sensuella och sexuella energin i kroppen på ett medvetet och vackert sätt.

Jag har tidigare sökt efter både alternativa och traditionella metoder för att läka mina reaktioner, destruktiva beteendemönster, kroppsliga obalanser och mina tidigare negativa känslor inför mig själv.

I YONiYOGAN och mitt arbete idag har jag sammanfattat de enklaste, mest effektiva och härligaste teknikerna som hjälpt mig och andra under resan till ett balanserat nervsystem. Och visst, vi blir inte nödvändigtvis av med traumat helt, men den impulsiva reaktionen och mönstret av det/dem kan vi definitivt lära oss hantera och till och med bryta loss från.

Önskar dig lättnad och välbehag på vägen mot ett lugnare nervsystem och ett mera njutningsfullt liv! <3 /Sanna

Föregående
Föregående

Viskningar från underlivet