Att läsa menstruationsblod: En guide till att förstå och tyda vad mensblodets färg och konsistens kan säga.

Menstruation, en naturlig och cyklisk del av en kvinnas reproduktiva hälsa, kan ge värdefulla insikter om våra kvinnokroppar när de observeras noggrant.

Menstruationsblodets färg och konsistens kan ge ledtrådar om vårt allmänna välbefinnande. 

Här är en mensguide för att tolka vad ditt menstruationsblod kan säga dig:

1. Klarrött blod: Klarrött blod betyder vanligtvis ett konsekvent och stadigt flöde. Denna livfulla färg tyder på att blodet är fräscht och flyter i en hälsosam takt. Det tyder ofta på en normal och regelbunden menstruationscykel.

2. Mörkare rött eller brunt till svart blod:

Mörkare nyanser av rött, brunt eller svart i ditt menstruationsblod kan tyda på gammalt blod, för mycket östrogen i kroppen eller ett långsammare blodflöde. När blodet tar längre tid att släppa från livmodern eller resa från livmodern till slidan kan det oxidera, vilket resulterar i en mörkare nyans. Detta kan vara normalt och kan inträffa i början eller slutet av din mens. Men kan också indikera på att cirkulationen och energin i livmodern behöver en skjuss eller att där är en obalans. Viktigt att alltid se över andra symptom och signaler från kroppen för att säkerställa vad den signalerar.

3. Ljust flöde av brunt till svart blod:

Ett lätt flöde av brunt till svart blod kan vara en indikation på långsammare menstruationsflöde och stagnering i livmodern och kroppen. Detta kan vara helt normalt för vissa individer, medan det för andra kan vara ett tecken på hormonella förändringar eller obalans. Att observera förändringar över flera cykler kan hjälpa att urskilja mönster. Samma sak här, är det viktigt att se över andra symtom och tecken.

4. Rosa färgade flytningar:

En rosa nyans i ditt menstruationsblod kan tyda på en lägre volym blod. Detta kan bero på olika faktorer, som ett lättare flöde, ingen ägglossning eller en kortare menstruationscykel. Det är viktigt att vara uppmärksam på olika och eventuellt fler symtom och mönster för att bättre förstå vad din kropp kommunicerar.

5. Blodklumpar:

Små blodklumpar under menstruationen anses generellt vara normala. Men större blodproppar kan tyda på ett tyngre flöde eller vissa underliggande obalanser som näringsbrist, stagnering, emotionell blockering eller/och annan stress. Om du konsekvent märker stora klumpar eller upplever ihållande smärta, är det lämpligt att rådgöra med någon kunnig eller sjukvårdspersonal.

6. Neonfärg:

En ljus skinande neonliknande färg kan tyda på en infektion eller låga blodvärden. Här är det viktigt att söka hjälp och observera eventuella andra symtom för att klargöra vad som händer i kroppen.

7. Oregelbundenheter i färg och flöde:

Konsekvent oregelbundna färger eller flödesmönster kan signalera hormonella obalanser, näringsbrister eller andra hälsoproblem. Om du märker betydande förändringar i ditt menstruationsblod under flera cykler, överväg att konsultera en vårdgivare för en omfattande bedömning.

8. Klibbig konsistens:

Kan tyda på att något släpper, rör sig ut ur och rensas från vävnaden. Detta anser jag generellt sett bra, om det håller i sig i 1 cykel eller 2. Om det kommer med klumpar eller mycket mörkt blod kan det finnas en indikator på en obalans.

Att lyssna på din kropp och vara uppmärksam på nyanserna i ditt menstruationsblod kan ge värdefulla insikter om din kvinnokropps hälsa.

Genom att förstå dessa subtila indikatorer ger du dig själv möjlighet att ta ansvar för ditt välbefinnande och främja en djupare koppling till din kropps naturliga rytmer och hur den svarar på omvärlden, hur du lever och sättet du hanterar dina känslor på.


För visst är våra kroppar fantastiska och visa? Låt oss ta hand om dem!

Anser du dig själv vara en vis kvinna som önskar fördjupa din kroppskunnighet på ett djupare plan? Då är kanske NAKEN något för dig!

Föregående
Föregående

Holistisk kvinnohälsa: Vad innebär det egentligen?

Nästa
Nästa

Yoni behandling för hormonell balans och underlivshälsa